PROJECT: Ent Center for the Arts    LOCATION: Colorado Springs    CLIENT: University of Colorado, Colorado Springs    COMPLETION: 2018    SIZE: 92,000 Square Feet    COST: $70 million   The Ent Center for the Arts is located on the University of Colorado, Colorado Springs Campus, across from University Village and Nevada Avenue . A popular destination for recreation and visiting the area’s unique geological features, the creation of the 92,000-sq-ft facility Ent Center expands on the university’s visual and performing arts programming as well as the city’s options for cultural attractions and events.  The Ent Center for the Arts was developed out of a need to resolve a deficit with the local university having had outgrown its current facilities and make accommodations for projected growth while also creating linkages to arts programs located between both the university and the downtown community, and would work to stand on its own as a cultural center. H3 was commissioned with local architect Semple Brown to design a facility that could house all of the desired programming and remain flexible for future use and expansion with the area rapidly growing.  The design brings together a dispersal of arts facilities into a single footprint and remains sensitive to the scenic beauty that surrounds it. The fluid form with an undulating façade reinforces the contiguous curves, forms, and rifts found in the landscape, from the banding of retaining walls and winding trails to echoing the characteristics of arroyos and peaks. The building anchors to the site as a campus gateway where visiting patrons are treated to breathtaking vistas and framed views of Pikes Peak from the moment they step into the main entry vestibule and in public areas. The lobby serves to connect four performance venues and an art gallery. A 774-seat multi-faceted concert hall, outfitted with superior state-of-the-art acoustics and lighting can be reconfigured to 500 and 250 seats through a motorized, retractable stage. The Osbourne Studio is a flexible, black box theater accommodating up to 120. The facility gives a home to the Dusty Loo Bon Vivant Theater, a 200-seat theater connected to a recording studio, and the primary performance space for the nonprofit THEATREWORKS. A 245-seat recital hall expands the university’s music capabilities with larger format productions. A 2,500-sq-ft transformable white cube and climate-controlled art gallery brings a second community organization to the site, the Gallery of Contemporary Art (GOCA), newly headquartered at the Ent Center, and with rotating exhibits from both professional and emerging artists. At both the northeast and northwest corners of the building are rehearsal rooms and classrooms for students. A working ‘edge’ was left to continue an expansion of current programming in a later phase. The building exemplifies an appreciation of the environment, and received LEED Gold certification.  ©David Lauer Photography  Accolades: ENR Mountain State Best Project 2018
       
     
ENT2-27891.jpg
       
     
ENT20165-1.jpg
       
     
ENT20197.jpg
       
     
ENT23011.jpg
       
     
UCCS_ENT18621.jpg
       
     
ENT26505.jpg
       
     
ENT3-1068.jpg
       
     
ENT3-2200.jpg
       
     
ENT3-3323.jpg
       
     
ENT21857.jpg
       
     
UCCS_ENT18673.jpg
       
     
UCCS_ENT18682.jpg
       
     
ENT26121.jpg
       
     
ENT3-6452.jpg
       
     
ENT23374-1.jpg
       
     
  PROJECT: Ent Center for the Arts    LOCATION: Colorado Springs    CLIENT: University of Colorado, Colorado Springs    COMPLETION: 2018    SIZE: 92,000 Square Feet    COST: $70 million   The Ent Center for the Arts is located on the University of Colorado, Colorado Springs Campus, across from University Village and Nevada Avenue . A popular destination for recreation and visiting the area’s unique geological features, the creation of the 92,000-sq-ft facility Ent Center expands on the university’s visual and performing arts programming as well as the city’s options for cultural attractions and events.  The Ent Center for the Arts was developed out of a need to resolve a deficit with the local university having had outgrown its current facilities and make accommodations for projected growth while also creating linkages to arts programs located between both the university and the downtown community, and would work to stand on its own as a cultural center. H3 was commissioned with local architect Semple Brown to design a facility that could house all of the desired programming and remain flexible for future use and expansion with the area rapidly growing.  The design brings together a dispersal of arts facilities into a single footprint and remains sensitive to the scenic beauty that surrounds it. The fluid form with an undulating façade reinforces the contiguous curves, forms, and rifts found in the landscape, from the banding of retaining walls and winding trails to echoing the characteristics of arroyos and peaks. The building anchors to the site as a campus gateway where visiting patrons are treated to breathtaking vistas and framed views of Pikes Peak from the moment they step into the main entry vestibule and in public areas. The lobby serves to connect four performance venues and an art gallery. A 774-seat multi-faceted concert hall, outfitted with superior state-of-the-art acoustics and lighting can be reconfigured to 500 and 250 seats through a motorized, retractable stage. The Osbourne Studio is a flexible, black box theater accommodating up to 120. The facility gives a home to the Dusty Loo Bon Vivant Theater, a 200-seat theater connected to a recording studio, and the primary performance space for the nonprofit THEATREWORKS. A 245-seat recital hall expands the university’s music capabilities with larger format productions. A 2,500-sq-ft transformable white cube and climate-controlled art gallery brings a second community organization to the site, the Gallery of Contemporary Art (GOCA), newly headquartered at the Ent Center, and with rotating exhibits from both professional and emerging artists. At both the northeast and northwest corners of the building are rehearsal rooms and classrooms for students. A working ‘edge’ was left to continue an expansion of current programming in a later phase. The building exemplifies an appreciation of the environment, and received LEED Gold certification.  ©David Lauer Photography  Accolades: ENR Mountain State Best Project 2018
       
     

PROJECT: Ent Center for the Arts

LOCATION: Colorado Springs

CLIENT: University of Colorado, Colorado Springs

COMPLETION: 2018

SIZE: 92,000 Square Feet

COST: $70 million

The Ent Center for the Arts is located on the University of Colorado, Colorado Springs Campus, across from University Village and Nevada Avenue . A popular destination for recreation and visiting the area’s unique geological features, the creation of the 92,000-sq-ft facility Ent Center expands on the university’s visual and performing arts programming as well as the city’s options for cultural attractions and events.

The Ent Center for the Arts was developed out of a need to resolve a deficit with the local university having had outgrown its current facilities and make accommodations for projected growth while also creating linkages to arts programs located between both the university and the downtown community, and would work to stand on its own as a cultural center. H3 was commissioned with local architect Semple Brown to design a facility that could house all of the desired programming and remain flexible for future use and expansion with the area rapidly growing.

The design brings together a dispersal of arts facilities into a single footprint and remains sensitive to the scenic beauty that surrounds it. The fluid form with an undulating façade reinforces the contiguous curves, forms, and rifts found in the landscape, from the banding of retaining walls and winding trails to echoing the characteristics of arroyos and peaks. The building anchors to the site as a campus gateway where visiting patrons are treated to breathtaking vistas and framed views of Pikes Peak from the moment they step into the main entry vestibule and in public areas. The lobby serves to connect four performance venues and an art gallery. A 774-seat multi-faceted concert hall, outfitted with superior state-of-the-art acoustics and lighting can be reconfigured to 500 and 250 seats through a motorized, retractable stage. The Osbourne Studio is a flexible, black box theater accommodating up to 120. The facility gives a home to the Dusty Loo Bon Vivant Theater, a 200-seat theater connected to a recording studio, and the primary performance space for the nonprofit THEATREWORKS. A 245-seat recital hall expands the university’s music capabilities with larger format productions. A 2,500-sq-ft transformable white cube and climate-controlled art gallery brings a second community organization to the site, the Gallery of Contemporary Art (GOCA), newly headquartered at the Ent Center, and with rotating exhibits from both professional and emerging artists. At both the northeast and northwest corners of the building are rehearsal rooms and classrooms for students. A working ‘edge’ was left to continue an expansion of current programming in a later phase. The building exemplifies an appreciation of the environment, and received LEED Gold certification.  ©David Lauer Photography

Accolades: ENR Mountain State Best Project 2018

ENT2-27891.jpg
       
     
ENT20165-1.jpg
       
     
ENT20197.jpg
       
     
ENT23011.jpg
       
     
UCCS_ENT18621.jpg
       
     
ENT26505.jpg
       
     
ENT3-1068.jpg
       
     
ENT3-2200.jpg
       
     
ENT3-3323.jpg
       
     
ENT21857.jpg
       
     
UCCS_ENT18673.jpg
       
     
UCCS_ENT18682.jpg
       
     
ENT26121.jpg
       
     
ENT3-6452.jpg
       
     
ENT23374-1.jpg